Expedition to Yasuní National Park, Ecuador

La meva incorporació en el grup de recerca Conservació, Biodiversitat i Canvi Global dirigit pel Doctor Martí Boada a l’ICTA em va permetre poder formar part de l’expedició duta a terme al Parc Nacional de Yasuní, Equador.


INTRODUCCIÓ DEL PARC NACIONAL DE YASUNÍ

Ubicació: Es troba situat a la província de Napo al cantó Aguarico. 

Extensió: Comprèn 982.000 hectàrees de bosc. 

Clima: És càlid humit. La temperatura oscil·la entre els 18 i 36ºC amb una mitjana de 24 a 26ºC.

Informació: El Parc és una successió infinita de petits turons, formats pel pas mil·lenari dels rius. Alberga un dels ecosistemes de més biodiversitat del món, on habiten els més variats representants de la fauna i flora tropicals, la UNESCO el va declarar Reserva de la Biosfera. És un laboratori natural que ofereix l’oportunitat d’aprendre sobre els sistemes tropicals. El Parc comprèn importants conques com les dels rius Napo, Yasuní, Tiputini, Nashiño, Cononaco i diversos afluents del Curaray. Els rius Napo, Cononaco i Curaray són navegables durant tot l’hivern i constitueixen les principals vies fluvials d’accés encerts sectors del Parc.

Biodiversitat: Els estudis parlen de 150 espècies d’amfibis, 121 de rèptils, 598 espècies d’ocells, entre 169 (confirmades) y 204 (estimades) de mamífers, i en flora s’han identificat 2.113 espècies i s’estima que n’existeixen prop de 3.100.


PROJECTES

Durant l’estada a Yasuní, vaig realitzar 3 projectes diferents: 

Projecte 1: Fenologia de Tucans.

L’objectiu d’aquest projecte va ser recol·lectar dades per tal de poder determinar de forma estadística la biodiversitat d’espècies de tucans que hi ha al Parc Nacional de
Yasuní.

Projecte 2: Col·laboració en les sortides de camp per a la futura creació d’una guia d’identificació d’amfibis i rèptils del Parc Nacional de Yasuní.

Aquest projecte consistia en mostrejar i fotografiar la major part de la comunitat d’amfibis i rèptils presents al Parc Nacional de Yasuní.

Projecte 3: Bioindicadors de Canvi Global.

Aquest projecte consistia en la creació d’un disseny experimental. Es van seleccionar 15 espècies de la flora present a l’àrea d’estudi per tal de fer-ne un seguiment i poder veure, en un futur, canvis i tendències relacionades amb el Canvi Global.

Using Format