L’arribada de la llúdriga al riu Tordera (Catalunya)

En el moment en què vaig començar aquest estudi, em vaig plantejar que l’objectiu general del treball havia de ser si es podia reintroduir la llúdriga a la Tordera. Per això havia de conèixer com es feia la reintroducció d’una espècie en un medi i em vaig interessar per la Guidelines for Re-Introductions (IUCN). Però, després de parlar amb en Jordi Ruiz-Olmo i altres experts, vaig haver de replantejar-me aquest objectiu inicial. Ells em diuen que la llúdriga ja hi és (encara que amb presència gairebé imperceptible i molt escassa) o que hi ha sigut fa poc i que ella mateixa, quan el riu reuneixi les condicions adequades, tornarà a repoblar-ne les aigües. Que el que calia era estudiar l’estat actual del riu.

Així, ara puc formular de nou el meu plantejament inicial i dir que l’objectiu general d’aquest treball és el d’obtenir dades que em permetin valorar la possibilitat que la llúdriga pugui tornar a viure a la Tordera. No de manera ocasional, sinó de forma estable, amb nuclis poblacionals que s’hi instal·lin de manera permanent.

Per poder assolir aquest objectiu, he hagut de plantejar altres reptes intermitjos:

• Saber més coses sobre la llúdriga (espècies, hàbitat, alimentació, reproducció, comportament…).

• Conèixer les causes que van provocar la retirada de la llúdriga a la zona d’estudi (la Tordera).

• Reconèixer els rastres de la llúdriga (femtes, petjades, rastres…) per tal de comprovar- ne la seva presència.

• Conèixer l’estat actual de la llúdriga a Catalunya, els resultats de la reintroducció als rius Muga i Fluvià i la recuperació en altres cursos fluvials, per poder valorar si és possible la seva arribada a la Tordera o bé caldria una reintroducció.

• Conèixer i estudiar l’estat del riu. La qualitat de l’aigua, el cabal, la quantitat de peixos, la qualitat del bosc de ribera… per tal de valorar si la Tordera reuneix les condicions adequades per poder acollir la llúdriga.

Pou, Arnau. “L’arribada de la llúdriga a la Tordera.”
Ponències. Revista del Centre d’Estudis de Granollers
(2011): 187-198.

Tot l’article disponible a:

www.raco.cat/index.php/Ponencies/article/viewFile/255827/342773

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca