Expedició científica al Parc Nacional de Yasuní, Equador

Un cop incorporat al grup de recerca Conservació, Biodiversitat i Canvi Global dirigit pel Doctor Martí Boada a l’ICTA, varis investigadors vam participar a l’expedició científica a Yasuní. Una experiencia única d’investigació i formació sobre biodiversitat, canvi global i etnoecologia que va tenir lloc durant l’estiu en aquest Parc Nacional de l’Amazones ecuatorià, un dels llocs amb més biodiversitat de la Terra.

L’Expedició Científica Yasuní té com a objectiu recollir informació per inventariar la riquesa biològica d’aquest parc natural durant dos mesos i preveu estudiar també, a més llarg plaç, els efectes del canvi climàtic en la seva biodiversitat.

L’equip d’ICTA-UAB està dirigit pels investigadors Martí Boada i Carles Barriocanal. Aquests afirmen que “La Expedició és una iniciativa singular, desplegada en un escenari realment excepcional i amb objectius amb efectes ambiciosos per millorar el coneixement de la biodiversitat”.

El Parc Nacional de Yasuní:

Es troba situat a la província de Napo al cantó Aguarico. Comprèn 982.000 hectàrees de bosc. El clima és càlid humit. La temperatura oscil·la entre els 18 i 36ºC amb una mitjana de 24 a 26ºC. El Parc és una successió infinita de petits turons, formats pel pas mil·lenari dels rius. Alberga un dels ecosistemes de més biodiversitat del món, on habiten els més variats representants de la fauna i flora tropicals, la UNESCO el va declarar Reserva de la Biosfera. És un laboratori natural que ofereix l’oportunitat d’aprendre sobre els sistemes tropicals. El Parc comprèn importants conques com les dels rius Napo, Yasuní, Tiputini, Nashiño, Cononaco i diversos afluents del Curaray. Els rius Napo, Cononaco i Curaray són navegables durant tot l’hivern i constitueixen les principals vies fluvials d’accés encerts sectors del Parc. Els estudis parlen de 150 espècies d’amfibis, 121 de rèptils, 598 espècies d’ocells, entre 169 (confirmades) y 204 (estimades) de mamífers, i en flora s’han identificat 2.113 espècies i s’estima que n’existeixen prop de 3.100.

Projectes:

- Fenologia de Tucans: L’objectiu d’aquest projecte va ser recol·lectar dades per tal de poder determinar de forma estadística la biodiversitat d’espècies de tucans que hi ha al Parc Nacional de Yasuní.

- Creació d’una guia d’identificació d’amfibis i rèptils del Parc Nacional de Yasuní: Aquest projecte consistia en mostrejar i fotografiar la major part de la comunitat d’amfibis i rèptils presents al Parc Nacional de Yasuní.

- Bioindicadors de Canvi Global: Aquest projecte consistia en la creació d’un disseny experimental. Es van seleccionar 15 espècies de la flora present a l’àrea d’estudi per tal de fer-ne un seguiment i poder veure, en un futur, canvis i tendències relacionades amb el Canvi Global.

Using Format