El silur, l’oportunista i voraç predador que va venir de centre-Europa

Amb més de 2,5 metres de llargada i fins a 130 kg de pes, el silur (Silurus glanis) és una de les espècies exòtiques més invasores dels nostres rius. Aquest peix, tot i ser poc exigent amb la qualitat de l’aigua, va arribar de centre-Europa a la península Ibèrica a la dècada dels 70 per quedar-s’hi. Aquest peix pot viure més de 25 anys i posar fins a 30.000 ous en cada cicle reproductor i constitueix un desafiament econòmic i ecològic a gran escala en més de 16 països fora de la seva àrea de distribució natural.

L’avenç del silur

De totes les espècies invasores que amenacen la fauna i la flora d’Espanya, una de les més perjudicials és el silur, un peix d’aigua dolça enorme que en pocs anys s’ha apoderat dels ecosistemes fluvials espanyols. Els experts alerten de l’enorme potencial de devastació que té aquesta espècie i urgeix prendre mesures per frenar la seva ràpida propagació.

La seva introducció d’origen antròpic va ser deguda a l’interès per la pesca esportiva en rius i embassaments de la península Ibèrica, sent detectat a la conca de l’Ebre, des d’on es va dispersar per les del Duero, Tajo i Xúquer; avui, està inclosa al Catàleg d’Espècies Invasores del Ministeri per a la Transició Ecològica.

Oportunista, voraç i agressiu, els exemplars joves devoren el plàncton de la columna d’aigua, però en la fase adulta consumeixen peixos, amfibis, mamífers i fins i tot aus aquàtiques i es col·loca dalt de tot de la xarxa tròfica. Prefereix aigües lentes, tèrboles, amb fons profunds i tous, com les zones embassades, que suporten una sorprenent densitat; a l’embassament de Belver, a Portugal, hi pot haver fins a 3.000 exemplars, dos per cada metre de riu.

La introducció del silur en embassaments i rius porta associada la solta d’altres peixos invasors que li serveixen d’aliment, com ara alburns o percassols, cosa que multiplica l’impacte negatiu sobre l’ecosistema i el seu equilibri. Aquestes espècies contribueixen així mateix a l’entrada de patògens no nadius dels que són portadors i causen un impacte socioeconòmic, ja que preden sobre espècies autòctones d’interès per l’ecosistema i per a la pesca.

Últimes entrades

Si continues navegant per aquest lloc web, acceptes utilitzar les galetes. Més informació.

La configuració de les galetes d'aquesta web està definida com a "permet galetes" per poder oferir-te una millor experiència de navegació. Si continues utilitzant aquest lloc web sense canviar la configuració de galetes o bé cliques a "Acceptar" entendrem que hi estàs d'acord.

Tanca